Teot ovat kauneinta puhetta, tekemisen tavat ratkaisevia

  • Teot ovat kauneinta puhetta, tekemisen tavat ratkaisevia

 

Kokoomuksen julkinen kuva on ylimielisempi kuin kertaakaan 2000-luvulla, kertoo puolueiden yhteinen imagotutkimus. Politiikan tekotapa on ratkaisevaa ja maine ja julkisuuskuva ovat yleensä ansaittuja eivätkä irrallisia, toteaa Kokoomuksen entinen puoluesihteeri Taru Tujunen 7.11 TV-haastattelussa.  

Politiikan tuulet ovat vaihtelevia ja puolue toisensa jälkeen kokee nousu ja laskusuhdanteita. Milloin kansaan vetoaa Soini, milloin Sipilä, milloin Katainen tai Stubb. Aina kyse ei ole todellisesta asioiden hoitamisen laadusta tai tasosta. Kyse on monesti enemmän tekemisen ja ilmaisemisen tavoista. Kun jokin puolue nauttii ylimielisimmän mainetta, on mielestäni puolueen edustajien syytä katsoa myös nöyrästi peiliin. Miten ja kenen kasvoilla ja suulla onnistuisimme viestimään asioista rakentavasti, uskottavasti, nöyrästi ja kertoen onnistuneesti kansalaisten parhaaksi tekemistämme ratkaisuista? Mistä ylimielisyyden leima on syntynyt?

Kansalaisten kiinnostus yhteisten asioiden hoitamiseen heikentyy, jos politiikan tekemisen tapa on ylimielinen tai tekijät haukkuvat toisiaan ja etsivät toistensa virheitä. On syytä muistaa, että psykologisesti toisten virheiden tai heikkouksien etsiminen on oivallinen tapa yrittää peitellä omia heikkouksiaan. Nälviminen johtaa vastapuolen haluun antaa samalla mitalla takaisin. Aikuisten hiekkalaatikkoleikit eivät mielestäni kuulu poliittiseen toimintaan sen enempää kuin muutenkaan työelämään. Poliittisen toiminnan kulttuuri on viime aikoina saanut mielestäni huolestuttavia piirteitä puolueiden välillä. Kyky toimia asiallisesti ja erilaisia mielipiteitä ja ihmisiä arvostavasti luo pohjan rakentavalle ja asioita eteenpäin vievälle politiikalle. Erilaisia mielipiteitä pitää pystyä kuuntelemaan ja arvostamaan. Silti pitää rohkeasti edustaa omia näkemyksiään. Yhteisten asioiden hoitaminen on taitolaji, kun politiikan toimijat edustavat erilaista arvomaailmaa ja aatteita. Teot ovat kauneinta puhetta. Pelkät teot eivät kuitenkaan riitä synnyttämään positiivisia mielikuvia, vaan toimintatavat vaikuttavat ratkaisevasti imagoon ja laatuun.

Puolue on kansanliike. Kuitenkin puolueen johdolla, kansanedustajilla ja johtavilla poliitikoilla  kunnissa on iso merkitys. He toimivat puolueen julkisina kasvoina ja viestinvälittäjinä. Heidän vastuunsa mielikuvien synnyttäjinä on äänestäjää tai järjestötoimijaa suurempi. Johtajuuden haaste on, että se ei ole vallan tai voiman käyttöä siinä merkityksessä että se erottelisi ihmisiä tavallisiin tai erityisiin. Johtajuuden haaste on minä -tarinan asemasta löytää meidän tarina eli luoda aitoa me-henkeä, jossa ihmiset haluavat sitoutua yhteisiin päämääriin.

Pääministerimme Alexander Stubb toteaa Hämeen Sinituuli lehdessä:” Kokoomus on hyvä joukkue. Me kunnioitamme kilpailijoita ja teemme politiikkaa suoraselkäisesti.” Sellainen kokoomus on toivottavasti seuraavan ylimielisyysgallupin häviäjä ja kannatusmittausten voittaja. Me emme voi vaikuttaa koskaan muuhun kuin omaan käyttäytymiseemme, toisista ihmisistä tai puolueista emme voi ottaa vastuuta. Meidän on onnistuttava edelleenkin olemaan Suomen uudistajia ja tekemään se oikeilla tavoilla. Sitkeällä työllä, yhteistyöllä ja nöyrällä otteella on maatamme rakennettava vaikeina aikoina. Siten syntyy luottamus, joka on ansaittua, positiivisesti ja asiallisesti.

 

Sari Niinistö, kokoomus, Lahti

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Kokoomus muka ylimielinen. Aivan karmeaa parjausta. Kokoomus on äärettömän nöyrä kaikkien vähäväkisten puolustaja Suomessa. Ilman kokoomusta yhteiskuntamme muurahaisten tilanne olisi epätoivoinen. Heidän ainoa toivo on kokoomuksen menestyminen.

Jyrki Katainen sai aikaan fantastisen hyvää ja hänen työtään jatkaa fantsusti Alex Stubb. Vain ja ainoastaan tämän linjan menestyminen ensi kevään vaaleissa takaa Suomen vähäväkisten hyvinvoinnin.

Lukekaa hyvät ihmiset, jos epäilette, Kataisen ja Stubbin puheita. Lisä-ja äärihöystön antavat Kimmo Sasin kirjoitukset sekä puheet. Siinäpä vasta mies, joka jaksaa puolustaa köyhälistön asemaa.

Liittykää lähiseutunne kokoomuksen järjestöön niin näette käytännössä puolueen nöyrän ja köyhälistöä puolustavan toiminnan.

Mohamed Rasal

"Mistä ylimielisyyden leima on syntynyt?"

Koska keskinkertaisuudet, joilla on olleet hyvät lähtökohdat esiintyvät nyt kansalle opettajina. Esiinnytään kovina duunareina, mutta se vaan on niin, että kun pappa betalar lätkätreenit poikasena - ja opiskelut ja liikut siinä piirissä, jossa oletuarvona on että on kaikkea yllin kyllin ja sehän kuuluukin kun ollaan parempaa kansanosaa - niin meillä on pääministerinä Stubb, jota ei ainakaan älyllä ole pilattu. Jo se naurettava teennäisyys kun yritti opetella jotain asiallista puhetta oli loukkaus koko kansaa kohtaan.

Kokoomus on rahapuolue. Busineksessa ei ole mitään vikaa, mutta kokoomuksessa on. Se on nimittäin sosialistinen kapitalistipuolue, jonka mielestä verorahoilla katetaan kokoomuksen sijoittajien mahdolliset tappiot. Voitot toki pidetään itse.

Mutta ei hätää, on teillä veljespuoluekin, nimittäin demarit. Ei ole mitään eroa kokoomuksella tai sosiaalidemokraatisella puolueella. Ja sitten on kolmas veljespuolue, eli keskusta.

Sitten ihmetellään, että Suomi on menossa konkurssiin. Ei se ole mikään ihme, kun kokoomus, demarit ja keskusta on vuosikymmenet harjoittaneet tuota oman edun tavoittelua. Otetaan vaikka asuntopolitiikka, yhteisellä päätöksellä pakotetaan velkahelvettiin koko kansa kun ei ole vaihtoehtoja - vuokralle pääsee vaan sosiaalisin perustein tai pakolaisena. Näistä ensimmäisenä aina pakolainen.

Näin isossa maassa ei osata rakentaa riittävää määrää asuntoja?

Luin tuossa asumisoikeusasunnoista, joka lienee kokoomuksen rikollisen toiminnan kukkanen - asumisoikeusmaksut eivät laske, vaan nousevat vuosittain. Koska et maksa oman talosi lainoja etkä siis lyhennä oman talosi lainoja ja käyttövastikkeita vaan rahoitat asumisoikeusyhtiön uusia kohteita sekä pienen klikin itselleen keräämiä rahoja.

Mielestäni Suomen on hyvä mennä konkurssiin. Ja toivon, että konkurssi iskee todella kipeästi keskiluokkaan ja keskiluokkaiseen kokoomukseen. Pelossa on nöyryyden alku, mutta kokkarit ei pelkää tarpeeksi. Eikä kepu eikä demarit.

Tämä on minun mielipiteeni.

Käyttäjän seppolappalainenkoti kuva
Seppo Lappalainen

"Kokoomus on hyvä joukkue"

Rehellisesti sanottuna, täytyy kokoomukselle hattua nostaa siitä,että he pystytyvät luomaan ympärilleen sellaisen positiivisen tunteen. Miten sen nyt sanoisi? Esim. aikoinaan kokoomuksen johdolla käytyjen puolueiden välisissä hallitusneuvotteluissa päädyttiin kompromissiin, sellaiseen tunteeseen, jossa jokainen neuvotteleva osapuoli kuvitteli voittavansa.

Myöhemmin, ensin vasemmisto ja sitten vihreät häipyivät hallituksesta ja demareilla on vaalien lähestyessä pakottava tarve hakea eroavaisuuksia, jo sovittuun hallituksen poliittiseen linjaan.

Toimituksen poiminnat