Moni pelkää kotona

Moni pelkää kotona

Perheeseen kohdistuneita surmia on tapahtunut viime aikoina paljon. Hyvällä syyllä voidaan kysyä mitä yhteiskunnassamme oikein tapahtuu? Olisiko tragedioita voitu estää? Perhesurmat ovat perheväkivallan äärimmäinen muoto. Jäävuorten huippuja, jotka keräävät medianäkyvyyttä ja mielenkiintoa. Perheväkivalta on kuitenkin yleinen ongelma, jota ei voida lokeroida syrjäytyneiden tai moniongelmaisten yksilöiden marginaali-ilmiöiksi.

Tilastojen mukaan joka viides parisuhteessa elävistä naisista on joutunut puolisonsa väkivallan, uhkailun tai ahdistelun kohteeksi. Naisen vaarallisin paikka on kotona. Väkivallan käyttäjistä valtaosa, n.90 % on miehiä, tavallisia työssäkäyviä kaikista yhteiskuntaluokista. Suomessa pahoinpidellään satoja naisia joka päivä. Miten siis ehkäisemme perhesurmia? Samaan aikaan on kysyttävä miten ehkäisemme perheväkivaltaa kaikissa sen muodoissa? Väkivalta ei katkea itsestään. Se on luonteeltaan sellaista, että se kasvaa, pahenee ja lisääntyy ajan kuluessa. Kierre on katkaistava aktiivisesti.

Väkivallan käyttöön ei löydy yhtä selitystä tai teoriaa. Monesti on kyse tunnetason ongelmista, lapsuuden väkivaltakokemuksista, persoonallisuushäiriöistä jne. Se, mitä ajattelemme väkivallasta ja läheisistä ihmisistä vaikuttaa väkivallan syntymiseen. Siksi toisen ihmisen kunnioittamiseen tähtäävä kasvatus ja asennoituminen ovat parasta lääkettä yhteiskunnassa väkivallan ehkäisemiseen. Väkivalta voi olla myös tapa kontrolloida toista ja silloin kyse on monesti väkivaltaisen ihmisen epävarmuudesta ja riippuvuudesta. Aggressiiviseen käytökseen pitäisi puuttua, koska seuraukset saattavat olla pahimmillaan kohtalokkaat. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan Suomen toiseksi yleisin henkirikostyyppi on tilanne, jossa entinen tai nykyinen parisuhdekumppani surmaa naisen.

Mikä sitten on väkivaltaa perheessä? Ei ainoastaan surmaaminen tai lyöminen Väkivaltaa ovat töniminen, kiinnipitäminen, uhkailu, vähättely, kontrollointi, tavaroiden rikkominen, seksuaalinen väkivalta ja myös laiminlyönti. Väkivaltaa voi käyttää myös eristämällä tai eristymällä tai rahakäytön välityksellä. Väkivaltainen ihminen voi olla parhaimmillaan ihastuttava ja rakastettava persoona, joka saa läheiset aina uskomaan parempaan huomiseen aina tavalla tai toisella. Uhrin pitää kuitenkin ymmärtää, että yhtä tekoa seuraa väkivallan kaavan mukaisesti toinen teko. Apua pitää hakea ja saada sekä tekijälle että uhrille. Tommy Hellsten on todennut ahdistavasta ihmissuhteesta puhuessaan: ”Yksi tapa etsiä oikeaa tietä on sen pohtiminen, kumpi olisi omalla kohdalla pakenemista, jääminen vai lähteminen.”

YK:n valvontaelimet ovat huomauttaneet useasti Suomen korkeista lähisuhdeväkivallan luvuista. Vuoden alussa voimaan tullut turvakotilaki siirtää taloudellisen vastuun valtiolle kriisin aikaisesta turvakotiajasta. Muutoksessa on huolehdittava siitä, että turvakotipaikkojen määrä ei´vähenny tai auttamisen laatu heikenny.
Perheväkivalta on yksi Suomen vaikeimmista ihmisoikeusloukkauksista, jonka torjumiseen tarvitsemme meitä jokaista. Ettei kenenkään tarvitsisi pelätä kotona.

Sari Niinistö, kokoomus, Lahti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Valitettavasti tässä kirjoituksessa, kuten niin monessa muussakin, itse sanoma jää tarkoitushakuisen tilastojen tulkinnan varjoon.

"Tilastojen mukaan joka viides parisuhteessa elävistä naisista on joutunut puolisonsa väkivallan, uhkailun tai ahdistelun kohteeksi."

Tämä ei muuten perustu tilastotietoon, vaan kyselytutkimukseen (rikosuhritutkimus), jonka mukaan viidesosa naisista on elämänsä aikana (15 vuotta täytettyään) joutunut nykyisen tai entisen puolisonsa väkivallan, uhkailun tai ahdistelun kohteeksi.

Ero on merkittävä, koska tulkinta on täysin erilainen. Viidesosa miehistä ei kohtele kaltoin puolisoaan, vaan viidesosa naisista on joskus elämässään ollut parisuhteessa väkivaltaisen miehen kanssa.

"Väkivallan käyttäjistä valtaosa, n.90 % on miehiä, tavallisia työssäkäyviä kaikista yhteiskuntaluokista."

Ja tässä päätettiinkin sitten hylätä aiemmin lähteenä käytetty rikosuhritutkimus ja siirtyä käyttämään lähteenä poliisin tietoon tullutta rikollisuutta. Rikosuhritutkimuksen mukaan väkivallan käyttö (ja uhriksi joutuminen) ovat huomattavasti "tasa-arvoisemmin" jakautuneita, kuin tuo poliisin tilastojen perusteella esittämäsi 90-10 -suhde.

Ja miksi? Soittaako "otatsä muijaltas pataan" kelloja?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"Naisen vaarallisin paikka on kotona"Aika hävytöntä,tuttua suomalaisten perheiden mustamaalaamista.Ei näy olevan mitään rajaa enää näissä ulostuloissa.

Huomaa että sekava kirjoitus on värkätty ajamaan rouvakerholaisten agentaa mm.nyt kun turvakodeille tarvitaan rahoitusta,huostabisneksen lisäksi.1,4 miljardilla tuetaan sitä,verovaroista.

Jospa kirjoittaja tutustuu ensin siihen,keitä siellä turvakodeissa asioi,ja huomioi myös sen,että sinne laitetaan,tai menee myös niitä ulkomaalaistaustaisia naisia,jotka haluavat miehestään eroon.

Kuten siellä on perheen jäseniä,joille ei ole annettu muuta paikkaa,tai vaihtoehtoa.Niinpä jopa,että äiti saa lähteä ilman lastaan,kun on sinne joutunut.Ei edes sen nyt taas paljon puhutun väkivallan seurauksena.

Ei enempää,tekstin otsikko on jo niin "ala-arvoinen"ettei maksa vaivaa.Taitaa olla kokoomuslaisilla ynm.perheitä alati osoittelevilla tahoilla aikamoiset paineet,kun sos.viranomaiset ynm.sössivät ja julkisuuteen tulee muunkinlaista faktaa sieltä verhon takaa.

YK ja EIO on antanut Suomelle myös huomautuksia ja sanktioita lasten oikeuksien rikkomisesta ja perheiden oikeuksien rikkomisesta.Tuomioita huostaanotoista on purettu jne.Koskee myös mielenterveyspotilaiden oikeuksien rikkomista,josta on tullut pyyhkeitä.On muuten,noin sivumennen,tullut eniten pohjoismaista.

Reino Jalas

Wikipediasta löytyy tällaista tekstiä perheväkivaltaan liittyen.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Perhev%C3%A4kivalta

 • Poliisin rikostilastoista selviää, että vuosina 1997–2005 parisuhdeväkivaltatapuaksissa asianomistajana tai uhrina oli 11 prosentissa tapauksista mies.
 • Yli puolet miesuhreista on ollut alle 25-vuotiaita tai yli 55-vuotiaita.
 • Mitä vakavampaan perheväkivallan muotoihin mennään, sitä enemmän henkirikoksia lukuun ottamatta korostuu myös ilmitullut naisten tekemä parisuhdeväkivalta.
 • Esimerkiksi naisten osuus parisuhteessa tehdyistä törkeistä puolison pahoinpitelyistä on ollut viime vuosina keskimäärin hieman yli 40 prosenttia vuodessa.
 • Vuosien 1997–2005 tilastojen mukaan luku oli jo 43 prosenttia.
 • Vuonna 2009 tilastot osoittivat, että törkeä perheväkivalta kohdistuu miehiin naisia useammin.
 • Vuonna 2008 perheessä törkeän pahoinpitelyn tai henkirikoksen yrityksen kohteeksi joutui 116 miestä ja 111 naista.
 • Nämä ovat poliisin tietoon tulleita tapauksia.
 • Vielä edellisvuonna naiset olivat uhreina useammin, mutta luvut olivat melko lähellä toisiaan silloinkin.
 • Kun tarkastellaan myös henkirikoksen yrityksiä niin vuonna 2007 poliisin tietoon tulleista, parisuhteessa tehdyistä törkeistä pahoinpitelyistä ja henkirikoksen yrityksistä 38 % kohdistui miehiin,
 • Sairaalalähteiden mukaan yli kaksi kolmasosaa hoitoa tarvitsevista perheväkivallan uhreista on miehiä.

En tunne millään lailla perheväkivallan asioita. Eikä ole aavistustakaan löytyykö noille yllä oleville lukemille lähdeviitteitä. Toisaalta poliisin rikostilastoihin tuossa viitataan, samoin sairaaloista saatuihin tietoihin.

Perheen heikompi astia näyttäisi nostavan asemaansa väkivallan tilastoissa. Saattaa liittyä siihen että naisten alkoholinköyttö on dramaattisesti lisääntynyt viimeisen 20 v. aikana.

Ehkä joku suomalaista perheväkivaltaa tarkemmin tunteva osaa kommentoida ja korjata yllä olevasta virheet pois.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Koti ei ole paikka missä pelätään. Paljon pienemmistäkin syistä on yhteisestä asunnosta lähdetty tänään lätkimään.
Perheväkivaltaa sietävä on siis itse valintansa tehnyt.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pelkoa kotona lisäävät suuren suosion saaneet televisiokanavien rikossarjat, joissa lähinnä riistetään henkiä liukuhihnalla. Moni tappo ja murha niissä tapahtuu kotosalla.
Vilkkaan mielikuvituksen omaavat naiset alkavat pelätä kodeissaan ja oma puoliso saattaa ilman mitään järkevää perustetta olla ensimmäisenä listalla.

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

"Perheeseen kohdistuneita surmia on viime aikoina tapahtunut paljon".

Kuinka paljon ja mikä on määritelmällisesti "viime aikoina"?

Lukuja mieluummin kuin luuloja, tarkkuutta mieluummin kuin tunnelmointia.

Jouko Silvennoinen

Pekka on hyvin jäljillä, mutta ei minkäänlaista kotiväkivaltaa saa hyväksyä.Nyt vain näyttää tilastollisesti noussut kun yhä enemmän on lisääntyneet nämä sukutuomiot, sekä muiden kulttuurien yhteentörmäys meidän ns.sivistyneeseen kulttuuriin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Mitä tulee murhiin kotona,on Eerika esimerkki siitä,mitä on tapahtunut huostabisneksen seurauksena.Tavalliset perheet ovat maalitauluna,ja hullut saavat rellestää miten lystäävät.Nämä naiset jotka ovat päätyneet murhaamaan itsensä ja lapsensa,perheet jotka ovat ajautuneet ahdistettuinakin nurkkaan jne.jne.Sossut eivät halua ongelmatapauksia rasittamaan itseään,niitä oikeita,kun joutuisivat menemään yli oppikirjoista luetun,eli sinne tosimaailmaan.

Jo selvillä olevista taustoista huolimatta,ja yritetään venkoilla ettei viranomaisilla ole tietoja.Tasan tarkkaan kaikki on,pankista kelaan,te toimistosta terveystietoihin,poliisin rekistereihin,jne.Mikään ei estä ,kun sos.viranomainen "asiakkaan",jopa ei-asiakkaan tietoja tonkii.Kyllä niitä "tietoja"äkkiä saadaan mappitolkulla,kun tavallisesta perheestä anonyymit ilmoittajat värkkäävät ilmoituksia.
Kyllä resurssitkin riittävät kummasti,jopa sukulaisia myöten häiriköidään,ja illat kyykitään ihmisten ikkunoiden alla.

Ja huom!Suomessa on VARHAINEN PUUTTUMINEN,neuvolasta armeijaan asti.Siellä häärää satoja kerholaisia,ja asiantuntijoita.Jopa THL on valjastettu siihen hommaan.Muistakaa myös että poliisien aika menee suuressa määrin näiden virka-apu toimeksiantoihin.Poliisilla on oma sossu.Sekin tiedoksi ,kun ette ilmeisesti tiedä.

Kiltit lapset ja heidän perheensä ovat varhaisen puuttumisen ja moniammatillisten seurattavana.Älkää unohtako että suomessa ei lainmukaista ole perheiden yksityiselämääan,ja perhesuojaan laittomasti kajoaminen,eikä virheellisten rekistereiden pito,joita sossut ovat värkänneet perheistä.

Kehtaavat vielä valehdella,ettei tytöstä voinut muka tehdä rikosilmoitusta.Likka oli ikänsä sossun asiakas.Niistä kyllä tehdään,joista ei ole aihetta,varsinkin yksinhuoltajien lapsista,ja heidät leimataan kaikilla mahdollisilla leimoilla,mitä näiden arsenaalista löytyy.Jahdataan kuin alpo rusia aikanaan.Ihmisiltä menee työt,terveys ja firmat.Lopullinen niitti on se,kun heistä tehdään sairaala tavaraa:mielenterveys horjahtaa,ajojahdin seurauksena.Ihminen lääkitään zombieksi.

Noita on nähty ,30 vuotta tätä touhua seuranneena.Mutta hei,me tienataan tällä!

Kun Suomi,Ruotsin tapaan purkaa aiheettomat huostat,ja korvaa lapsille ja perheille rahalla ,vaikkei se niitä uhreja(Eerika ei ainoa)tuokkaan takaisin,ainakin myönnetään se systeemin viallisuus,ja se kuinka siellä rikotaan lakia,julkinen anteeksi pyyntö tietysti myös,kuten sivistysvaltio Ruotsissakin.

On aika myöntää ne omat virheet,ja tunnustaa,että raha ja yksityistäminen on sieltä 1990 alasajetun sos-ja terveydenhoidon syy,näihinkin moniin tapauksiin.

Jami Sainio

No nytpä tulee paksua valetta [ https://www.youtube.com/watch?v=_D73v1lKcMo ]. Jos jotkut pelkäävät tai ainakin pitäisi pelätä kotona ne ovat miehet ja lapset, koska kukaan ei auta tässä seksistissä ympäristössä miehiä tai lapsia naisen väkivallalta. https://www.youtube.com/watch?v=m2skLx9194E

Jami Sainio

“Valtaosa perhesurmista äitien tekemiä”: http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/valtaosa-perh...

”Suurin osa perhesurmista naisten tekemiä”: http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/suurin-...

”Törkeä perheväkivalta kohdistuu miehiin naisia useammin”: http://yle.fi/uutiset/3-5487134

“Naisten parisuhdeväkivalta ahdistaa miehiä”: http://www2.uta.fi/ajankohtaista/uutinen/naisten-p...

“Naiset pahoinpitelevät puolisoaan yhtä usein kuin miehet”: http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2014/08/29/naise...

“CDC Study: More Men than Women Victims of Partner Abuse”: http://www.saveservices.org/2012/02/cdc-study-more...

“A Harvard Medical School study of nearly 11,000 men and women, found that when violence was one-sided, meaning unprovoked, both men and the women themselves who took the study said 70% of the time it was the women who committed violence against the men. ({1} Link to peer review {3})”: https://www.facebook.com/philipshunt/photos/a.2058...

“Harvard study says 70 percent of domestic violence is committed by women against men”: http://newscastmedia.com/domestic-violence.htm

“Men are facing very bad domestic violence and it is increasing suicide risk of males”: https://www.facebook.com/Antisessismo/videos/95192...

”Äiti älä lyö - Keskimäärin yksi lapsi joutuu joka päivä pitkäaikaiseen sairaalahoitoon, koska omat vanhemmat ovat pahoinpidelleet häntä. Äiti lyö useammin kuin isä.”: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/01/22/aiti-ala-lyo

Toimituksen poiminnat